Ortopedisen kuntoutuksen taustalla voivat olla lukuisat erilaiset syyt. Yleisimpiä ortopedisia diagnooseja ovat eturistisiteen repeämät, polvilumpion sijoiltaanmenot, nivelrikko, kehityshäiriöt, erilaiset murtumat ja jänne- ja lihasvammat.

 

Fysioterapia on usein mahdollista aloittaa jo pian leikkauksen / diagnoosin varmistumisen jälkeen, kuitenkin aina ortopedin antamia ohjeistuksia noudattaen. Harjoittelussa edetään asteittain kudosten paranemisprosessin ja koiran toipumisen mukaisesti.

 

Yleensä kuntoutuva koira oireilee ontumalla. Fysioterapiassa ei keskitytä ainoastaan vahingoittuneen nivelen tai muun kehon rakenteen paranemiseen. Koiran hyvinvointia ja toimintakykyä arvioidaan kokonaisvaltaisesti ja sen terapia ja kuntoutus rakennetaan ja suunnitellaan kunkin toipilaan kohdalla yksilöllisesti. Ontuma tai poikkeava liikemalli aiheuttaa liikkeen epäsymmetriaa ja kompensaatioita, jolloin kipeälle alueelle kuuluva taakka rasittaakin enemmän jotain toista rakennetta. Epäsymmetrinen tapa liikkua on rasite koko keholle.  Keho sopeutuu epäsymmetriseen kuormitukseen nopeasti, mikä aiheuttaa vinoutta sekä asennossa että liikkumisessa. Koira jännittyy ja kipeytyy lisää virheellisen asennon vuoksi. Mitä pidempään poikkeuksellinen tilanne jatkuu, yleensä sitä pidempi aika kuluu myös siitä toipumiseen. Pahimmassa tapauksessa alkuperäistä ortopedista ongelmaa seuraa toinen, joka on seurausta suuremman taakan alle joutuneen kudoksen tilapäisestä ylirasituksesta. Kevyemmällä kuormituksella olevan raajan lihakset surkastuvat nopeasti, minkä seurauksena raajasta tulee heikompi.

 

Ontuvan koiran kuntoutuksessa on oltava kärsivällinen, jotta kipeän raajan toiminta normalisoituu mahdollisimman nopeasti ja turvallisesti. Koira kykenee liikkumaan kolmellakin jalalla sujuvasti ja kovaa, mutta mikäli siitä halutaan jälleen nelijalkainen ja terve elämänkumppani, on omistajan pitkäjänteisyys ja kärsivällisyys korvaamaton osa kuntoutusta.

Joomla templates by a4joomla