Eläinfysioterapia on yksi fysioterapian erikoisaloista. Eläinfysioterapeutti on suorittanut sekä fysioterapian ammattikorkeakouluopinnot (3,5 v.) että eläinfysioterapian täydennyskoulutuksen (1,5 v.)

 

Fysioterapia perustuu terveyden, liikkumisen ja toimintakyvyn edellytysten tuntemiseen ja parhaaseen saatavilla olevaan tietoon. Fysioterapiassa arvioidaan potilaan terveyttä, liikkumista, toimintakykyä ja toimintarajoitteita hänen toimintaympäristössään. (Suomen Fysioterapeutit – Finlands Fysioterapeuter ry 2010)

 

Fysioterapian perustana on fysioterapiatiede. Eläinfysioterapeutti soveltaa ihmisten terapiassa hyödynnettyjä menetelmiä eläimiin; eläimen anatomian, biomekaniikan ja käyttäytymisen tuntemukseen perustuvin tiedoin ja taidoin. Tänä päivänä eläinfysioterapian osa-alueella on jo runsaasti luotettavaa, näyttöön perustuvaa tietoa.

 

Eläinfysioterapian tyypillisimpiä potilaita ovat koirat, hevoset ja kissat. Eläinfysioterapian tavoitteet ovat hyvin samanlaisia kuin ihmisille kohdistetun fysioterapian. Sen avulla pyritään lievittämään kipua ja normalisoimaan kehon virheellisiä asentoja ja liikemalleja. Eläinfysioterapian yleisiä tavoitteita ovat fyysisen toimintakyvyn kehittäminen ja ylläpito. Osatavoitteina voivat olla esimerkiksi liikkuvuuden tai elastisuuden lisääminen, lihasvoiman- ja kestävyyden parantaminen tai painonvarauksen normalisoituminen.

 

Eläimen fysioterapia voidaan aloittaa monista eri syistä, oli kyseessä sitten kotikoira tai kilpaileva ravihevonen. Urheilu- ja harrastuskäytössä olevat eläimet tarvitsevat säännöllistä huoltoa harjoittelun ja kilpailun lomassa, toisaalta fysioterapia voidaan aloittaa eläinlääkärin lähetteellä monen eri diagnoosin tai ongelman seurauksena.

 

Terveet eläimet voivat tulla fysioterapiaan ilman eläinlääkärin lähetettä.  Mikäli lemmikilläsi on tai on ollut havaittavissa kipuja, ontumaa tai heikkoutta, tulee mahdollisen sairauden tila ensin varmistaa eläinlääkärin toimesta ennen fysioterapian aloittamista.

Joomla templates by a4joomla